De akoestiek in de woning verbeteren

15 02 2022 | Interiors

Een strak, leeg interieur met harde vloeren en zonder gordijnen is de trend. Een nadeel hiervan is dat dit de akoestiek in de nieuwe woning niet ten goede komt. Dit betekent dat je last kan krijgen van galmen en echo’s in het nieuwbouwhuis. Zeker met spelende kinderen of tijdens een verjaardag waar meerdere mensen tegelijk een gesprek proberen te voeren, kan dit behoorlijk overprikkelend werken. Een goede akoestiek helpt jou om meer rust te creëren in je huis. Lees verder hoe je de akoestiek in jouw de nieuwbouwhuis kunt verbeteren!

Waarom een slechte akoestiek?

Om te begrijpen hoe je de akoestiek in de ruimte kunt verbeteren, wil je uiteraard weten waar de galmen en echo’s vandaan komen. Een ruimte klinkt vaak hol door harde en gladde oppervlakten in een huis. Dit zorgt voor weerkaatsing van het geluid, oftewel een echo.

Bijvoorbeeld in sanitaire ruimtes, zoals een badkamer of toilet, kunnen geluiden een galmende werking hebben. Dit komt door de harde tegels op de vloer en op de wanden. Die laten het geluid weerklinken. In de badkamer of toilet is dat niet zo erg omdat je hier niet de hele dag bent. Maar in een woonkamer of werkruimte kan dit behoorlijk vervelend zijn.

Akoestiek in nieuwbouwhuizen

Bepaalde harde materialen als beton, glas, staal en keramiek komen de akoestiek van het nieuwbouwhuis niet ten goede. Je ziet deze materialen vaak terug in een nieuwbouwhuis in de vorm van gietvloeren en stalen deuren. Daarnaast zorgen de ongestucte betonnen muren en plafonds voor een versterking van dit effect.

Akoestiek verbeteren door huisaankleding

Uiteraard kun je nog steeds die prachtige gietvloer kiezen die je op het oog had, maar het is wel belangrijk dat je voor veel stoffen materialen kiest als tegenhanger. Een vloerkleed en stoffen gordijnen zijn onmisbaar in jouw interieur. Met name een hoogpolig vloerkleed en gordijnen met een dikkere stof.

Denk ook aan gestoffeerde meubelen als banken, stoelen en een fauteuil. Je moet de woning letterlijk aankleden met stoffen materialen om de akoestiek te verbeteren. Deze stoffen materialen zullen tevens ook een mooi contrast vormen met de wat kouder aanvoelende gietvloer en het interieur meer warmte geven.

Akoestiek verbeteren door wandaankleding

Er zijn steeds meer bedrijven die akoestische verbeterende materialen integreren in hun ontwerpen. Zo zie je nu steeds meer houten lattenwanden in de interieurs. Dit zijn verticale of horizontale houten latten die je als panelen op de muren bevestigt. De achterkant van deze panelen is vervaardigd van gerecyclede PET flessen. Deze panelen hebben een geluiddempende werking. Ook zie je steeds vaker wandkleden in de interieurs. Er is een groot scala aan leuke items te vinden die passen bij jouw stijl, maar je kan ook gewoon een vloerkleed op de wand bevestigen.

Akoestiek verbeteren door kurk

Verder kun je denken aan behang met een laagje stof of bekleed een wand eens met kurken panelen. Dan heb je meteen een heel groot prikbord ter beschikking en dit vormt een echte eye catcher! Er bestaan ook gietvloeren waarin kurk zit verwerkt, zodat de vloer minder hard aanvoelt en daardoor direct het geluid dempt. Als je te maken hebt met hoge plafonds zou je ook eens kunnen nadenken over akoestische plafondpanelen, maar er bestaat ook akoestisch pleisterwerk.

Natuurlijk de akoestiek verbeteren

Planten kunnen de akoestiek ook verbeteren. Een verticale plantenwand of een wand van mos is ook een hele mooie toevoeging aan jouw interieur. Is de akoestiek nog niet naar je zin? Bevestig dan een akoestische zachte ‘eierdozenplaat’ aan de onderkant van je grote eettafel. Deze onzichtbare maatregel wordt ook veel in kantoren toegepast.

Wil je meer weten over interieur styling en een goede akoestiek in je woning? Neem eens vrijblijvend contact op voor het maken van een interieur ontwerp of ga zelf aan de slag met mijn online interieur academy: Build and Get Skilled

Deze blog is ook gepubliceerd op het nieuwbouwplatform “Bewust Nieuwbouw”

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog