De juiste experts voor je verbouwing: wie heb je nodig? #deel1

29 05 2024 | Interiors

Op dit moment ben ik bezig met een grote, allesomvattende verbouwing in Amsterdam IJburg. De verbouwing zit nu in de realisatiefase, maar er gingen maanden van voorbereiding aan vooraf voordat we aan de verbouwing konden starten. Bij deze verbouwing ben ik niet alleen interieurontwerper, maar ook projectmanager en betrok ik enkele experts. Het huis telt drie verdiepingen die compleet verbouwd moeten worden. De nieuwe bewoners wilden het balkon op de eerste verdieping bij de woonkamer betrekken en een grotere raampartij aan de voorzijde van het huis creëren. Daarnaast moest de indeling op de schop en moesten de badkamer en keuken vernieuwd worden bij deze verbouwing in Amsterdam.

Om deze verbouwing in Amsterdam tot een succes te maken, heb ik als projectmanager meerdere partijen samengebracht: een architect, een constructeur, een aannemer en diverse specialisten zoals een interieurbouwer en vloeren expert.

Sta je aan de vooravond van een verbouwing en weet je niet waar je moet beginnen of welke experts je nodig hebt? Geen zorgen! Wat is eigenlijk het verschil tussen een architect, een interieurarchitect of -ontwerper, en wanneer betrek je een aannemer bij het project? In deze eerste blog leg ik je de verschillen uit. In de volgende blog laat ik je zien hoe ik verschillende experts heb ingeschakeld bij deze verbouwing in Ijburg in Amsterdam.

De verschillende experts op een rijtje

Bij een grote verbouwing komt heel wat kijken. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke experts je precies nodig hebt en wanneer je bij wie moet zijn voor een verbouwing. Wie doet wat en wie heb je waarvoor nodig?

Architect

Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van het hele gebouw. Ze maken de blauwdrukken van het huis en zorgen ervoor dat alles voldoet aan de bouwvoorschriften en vragen vergunningen aan. Ook selecteren ze materialen die passen bij het ontwerp. Als je een nieuw huis wilt bouwen of een grote uitbreiding plant van je huidige gebouw, heb je zeker een architect nodig. Een architect kan ook kijken naar de indeling en het gebruik van de ruimte van binnen, maar doet dit meestal in samenwerking met een interieurarchitect of ontwerper.

Afbeelding: Zij-aanzicht van een gevel waarbij een nieuw badkamerraam werd voorgesteld. Bron: Brinkmeier/Elands architecten

Constructeur

Een constructeur zorgt ervoor dat alles wat gebouwd wordt ook stevig en veilig is. Ze doen de technische berekeningen en ontwerpen de draagstructuren zoals funderingen en draagmuren. Bij elke verbouwing waarbij structurele aanpassingen nodig zijn, zoals het verwijderen van een muur of het toevoegen van een verdieping, heb je een constructeur nodig. Een architect werkt veel samen met een constructeur, want de plannen van de architect moeten door een constructeur worden doorgerekend.

Interieurarchitect of interieurontwerper

Een interieurarchitect richt zich vooral op de binnenkant van een gebouw, inclusief de structurele veranderingen. Ideaal als je de indeling van je huis drastisch wilt veranderen of bijvoorbeeld muren wilt verplaatsen. Een interieurarchitect is in Nederland net zoals een architect een beschermde titel. Een interieurontwerper kan in principe hetzelfde als een interieurarchitect, alleen is het mogelijk dat een interieurarchitect meer bouwkundige kennis heeft. Het is handig om hier goed naar door te vragen als je met een interieurontwerper gaat samenwerken.

Ik ben zelf een interieurontwerper, maar wel met veel bouwkundige kennis die ik over de jaren heen heb opgedaan. Mijn titel als geregistreerde interieurarchitect laat nog eventjes op zich wachten (maar ik ben ermee bezig!). Een interieurarchitect of ontwerper werkt vaak nauw samen met een architect en constructeur, als er ook structurele aanpassingen of uitbreidingen van een gebouw gewenst zijn, zoals een uitbouw. Een interieurarchitect/ontwerper kan de volledige binnenruimte esthetisch ontwerpen. Daarbij gaat het om het selecteren van materialen, kleuren, meubelen en accessoires.

Afbeelding: plattegrond van de nieuwe badkamer waar het raam moet komen. Doordat de samenwerking tussen architect en interieur ontwerper kan het raam precies boven het bad worden geplaatst.

Interieurstylist

Een interieurstylist houdt zich bezig met de look & feel van een binnenruimte zonder dat hier structurele aanpassingen bij komen kijken. Dit kan een volledig plan zijn voor de binnenruimte, maar het kan ook zijn dat er door middel van decoratie en de juiste styling een fijne sfeer in de woning wordt neergezet. Een interieurontwerper is vaak ook een interieurstylist en houdt zich ook bezig met de algehele look van de ruimte. Echter kan het soms ook fijn zijn om zowel een interieur ontwerper als een interieur stylist aan te nemen, waarbij de stylist nog net wat beter is in de afstyling van het project.

Aannemer

Als de ruwbouwplannen voor de verbouwing zijn vormgegeven, kan er een aannemer bij betrokken worden om te bekijken of deze plannen ook uitvoerbaar zijn en tegen welke prijs. Een aannemer is de spil in elk bouw- of verbouwingsproject. De aannemer coördineert het bouwproces, stelt een bouwteam samen van vakmensen zoals timmerlieden, loodgieters, elektriciens, stukadoors, etc. Daarnaast zorgt de aannemer ook voor een goede planning (en bijsturing hierop), budgetbeheer, controle van het werk volgens kwaliteitseisen en naleving van het plan. De aannemer baseert zijn/haar offerte op de plannen van de (interieur) architect en constructeur. Belangrijk dus om deze plannen in zoveel mogelijk details aan de aannemer op te leveren. Dit voorkomt dat er veel stelposten in de offerte zijn opgenomen die tijdens de verbouwing niet correct blijken te zijn en tot meerwerkkosten leiden.

Derde partijen in de afbouwfase

Over het algemeen regelt de aannemer de verschillende partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van het verbouwingsplan. Dit geldt zeker voor de ruwbouwfase, waarin de hoofdstructuur voor het huis wordt aangelegd, zoals de fundering , het leidingwerk of de nieuwe binnenmuren. Tijdens de afbouwfase kunnen ook derde partijen worden betrokken. Denk hierbij aan een interieur- of keukenbouwer, een vloerenleverancier, of een leverancier van gordijnen die deze inmeet en ophangt. Een interieurontwerper/architect is vaak degene die dit soort partijen voorstelt en de coördinatie hiervan regelt.

Conclusie

Om een verbouwing tot een succes te maken is een team nodig van verschillende experts. Een interieur architect/ontwerper kan daarbij een sturende rol krijgen en andere experts aantrekken. De voorbereiding voordat de verbouwing start is ook van cruciaal belang om er voor te zorgen dat de verbouwing goed zal verlopen. In de volgende blogpost zal ik je meenemen in project IJburg Amsterdam. Zo wordt goed duidelijk welke verschillende experts ik heb aangehaakt tijdens deze verbouwing in Amsterdam.

Ben jij ook van plan om te gaan verbouwen? Plan een gratis intake gesprek in om de mogelijkheden te bespreken. Ik help je graag bij het maken van een passend ontwerp en het vinden van de juiste experts om jouw verbouwing tot een succes te maken! 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Nieuwbouw mini-serie #5

Nieuwbouw mini-serie #5

Voor gebiedsontwikkelaar BPD mocht ik een tijdje geleden een mini-serie over nieuwbouw maken. Het is een vijfdelige serie geworden. BPD is in Nederlands de grootste gebiedsontwikkelaar die er is en zij geven...