Als interieur ontwerper voor particulieren die gaan verbouwen of zijn ingeloot voor een nieuwbouwwoning, speelt het ontwerpen van de keuken een belangrijk rol in het (ver(bouwproces. Voordat ik met het ontwerp van de keuken aan de slag ga, bespreken we de optie van het realiseren van maatwerkkeuken. Indien je hiervoor kiest, ben ik namelijk als ontwerper flexibeler in mijn mogelijkheden. In deze blogpost wil ik je graag meenemen in de voordelen van een maatwerkkeuken, ten opzichte van het kopen van een keuken bij een reguliere keukenwinkel. Ook wil ik je graag meer vertellen over hoe ik te werk ga bij het creëren van jouw maatwerkkeuken.
Waarom kiezen voor een maatwerkkeuken tijdens je verbouwing of aankoop van je nieuwbouwhuis?
Een maatwerkkeuken biedt talloze voordelen tijdens het (ver)bouw(ings)proces. Met maatwerk kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten en een keuken creëren die perfect past bij jouw wensen en behoeften. Bij reguliere keukenwinkels dien je meestal te kiezen uit standaard afmetingen voor de keukenkastjes zoals de blokjes van 60x60cm of 60x90cm. Voor keukens in rechte opstellingen hoeft dit geen probleem te zijn, maar het wordt als snel lastiger in hoekopstellingen of in keukens met een beperkte ruimte.
Ook is het kleurenpalet voor de frontjes meestal vrij beperkt bij reguliere keukenleveranciers en wordt het al gauw een lastige of dure kwestie als je leuke nisjes, afgeronde hoeken of meederde soorten materialen in het keukendesign wil integreren. Daarnaast is de keukenmarkt in Nederland vrij ondoorzichtig qua prijs. Door mijn samenwerkingen met mijn partners kan ik je helpen aan de juiste vakmensen en zorg ik ervoor dat de prijs van de keuken binnen jouw budget blijft. Kortom: met een maatwerkkeuken kun je zowel jouw praktische wensen evenals jouw voorkeuren voor stijl tot leven laten komen.
Foto’s: Deze maatwerkkeuken uit Amsterdam heb ik recent met aannemer Vondelbouw opgeleverd.
Als ervaren interieurontwerper is het mijn missie om unieke ruimtes te creëren waar mensen zich prettig en geborgen voelen. Daarnaast is het mijn kracht om kleurrijke en uitgesproken interieurs te creëren omdat deze veel persoonlijker aanvoelen. Onlangs heb ik een hele mooie maatwerkkeuken opgeleverd in Amsterdam, waarbij ik mijn creativiteit de vrije loop heb laten gaan. Met afgeronde hoeken in het keukenblad en een elegante ‘arch’ in de muur, heeft deze keuken een uniek karakter gekregen.
Het Ontwerpproces in Detail
Het proces van het ontwerpen van een maatwerkkeuken begint met een uitgebreid gesprek waarin ik jouw wensen, behoeften en stijlvoorkeuren in kaart breng. Daarna gaan we aan de slag met de plek van de keuken. Wellicht komt de keuken namelijk beter tot zijn recht als we deze verplaatsen. Uiteraard kijk ik altijd of dit ook technisch mogelijk is. Ik maak verschillende indelingsopties voor je op een 2D plattegrond die we samen bespreken. De optie die het beste bij je past werk ik uit in een 3D tekening. Zo kun je goed zien hoe de keuken in de ruimte op je overkomt en wat er gebeurd als je bijvoorbeeld wel of geen bovenkastjes kiest. Zo kunnen we ook bepalen waar de leidingen en stopcontacten moeten komen en deze werk ik uit in een technische tekening.
Nadat de praktische zaken zijn bepaald gaan we verder met het creatieve deel. Ik maak een creatief concept waarbij ik jouw stijlvoorkeuren vertaal naar een persoonlijk idee. Ik houd wel van een uitdaging en probeer altijd op zoek te gaan naar een eyecatcher of iets vernieuwends, maar wat ook heel persoonlijk is. Als je een goed gevoel krijgt bij dit creatieve concept werk ik de keuken uit in de 3D tekening ingekleurd met kleuren en materialen. De designfase is daarmee afgerond. Nu gaan we op zoek naar een partner die deze keuken voor je kan maken.
Van Ontwerp naar Realisatie
Als het design klaar is, zal ik je in contact brengen met een aantal samenwerkingspartners die de maatwerkkeuken voor je kunnen maken. Zij zullen een offerte voor je opstellen en aangeven wanneer ze beschikbaar zijn. Als je besluit om met deze partners in zee te gaan, dan zal deze samenwerkingspartner een meeting met je plannen om ook het binnenwerk van de maatwerkkeuken te ontwerpen. Zo zorgen we ervoor dat je straks ook bent voorzien van besteklades en afvalbakjes. Ook maken we een definitieve keuze voor de materialen en keuken van de keuken. Soms moeten we het blad van de keuken en de apparatuur nog zelf regelen. Hierbij help ik je natuurlijk graag. Ook voor keukenbladen weet ik namelijk tal van betrouwbare leveranciers voor je te vinden.
Indien de keuken wordt verplaatst, moet eerst het leidingwerk worden verlegd. Bij nieuwbouw gebeurt dit al door de aannemer van je nieuwe woning. Bij verbouwen zoeken we samen naar een aannemer die hiervoor zorgt. Ik maak een technische tekening voor de aannemer zodat het leidingwerk op de juiste plek wordt aangelegd.
De keukenbouwers zullen de keuken vervolgens gaan inmeten en daarna gaan ze aan het werk in hun werkplaats om de maatwerkkeuken te bouwen. De nieuwe keuken komt dan echt tot leven! Als de keuken klaar is dan komen ze deze in je (nieuwe) woning installeren en zorgen ze ervoor dat alle apparatuur direct wordt aangesloten.
Conclusie
Kortom, door te kiezen voor een maatwerkkeuken tijdens je verbouwing investeer je in een keuken die perfect aansluit bij jouw levensstijl en behoeften. Als ervaren interieurontwerper help ik je graag bij het realiseren van jouw droomkeuken, waarbij ik mijn creativiteit graag ten volle benut. Meer weten? Je kunt me altijd een berichtje sturen of een gratis digitaal intake gesprek inplannen om te zien hoe ik je kan helpen bij het ontwerpen van jouw unieke maatwerkkeuken.