Dit ontwerp heeft hen zeker 10.000 euro gescheeld

17 04 2023 | Interiors

Een tijdje geleden kreeg ik een aanvraag van een gezin dat recentelijk een woning had gekocht, die slechts 2 jaar geleden was opgeleverd. Ze werden daarmee dus de tweede bewoners in een gloednieuwe woning. Helaas hadden ze zelf dus niet de mogelijkheid gehad om de woning helemaal naar wens in te richten, zoals je dat bij nieuwbouw normaal gesproken wel kan doen. 

De woning was door de vorige bewoners vrij minimalistisch ingericht met een beige gietvloer, beige keuken en witte muren. Mijn opdrachtgever vond de woning vrij kil aanvoelen en hield eigenlijk ook helemaal niet van de kleur beige. Ze hadden zelf al wel wat pogingen gedaan om de woonkamer en keuken sfeervoller aan te laten voelen. Een kleurtje op de muur en wat accessoires in de keuken maakten het wat persoonlijker. Toch bleef de kamer kil aanvoelen en daarom vroegen ze mij om hen te helpen.

Aanvankelijk kwam de opdrachtgever bij mij met de vraag om de keuken te gaan verbouwen. Aangezien deze keuken beige was, wilden zij deze mogelijk gaan vervangen. Ook zaten zij er aan te denken om de keuken te verplaatsen, naar meer voor in de woonkamer. Het slopen en verplaatsen van een keuken die slechts 2 jaar oud is, heeft natuurlijk niet mijn voorkeur. Dat is natuurlijk totaal niet duurzaam en zonde van het geld. Een keuken verplaatsen en opnieuw opbouwen kost je minimaal 10.000 euro. Ik ging daarom op zoek naar een andere oplossing. 

De indeling van de woning bleek wel een oorzaak van het probleem

Alhoewel deze woning zeker wel wat meer kleur en pit kon gebruiken, start ik elk traject altijd eerst met het onder de loep nemen van de indeling. In veel gevallen kan de indeling beter en draagt dit direct bij aan een betere sfeer in huis. In dit geval was er veel loze ruimte in de woning doordat de meubelen allemaal tegen de muur aan waren geplakt. Bij een ruimte die breder is dan 4,5 meter adviseer ik ook niet om de bank tegen de muur te zetten en de tv op de tegenoverliggende zijde. Er ontstaat dan teveel restruimte en daardoor mis je een bepaalde geborgenheid. 

Oude indeling met veel loze ruimte en meubels tegen de muur aan geplakt

In de nieuwe indeling die ik heb voorgesteld, zijn duidelijke zones gecreëerd. De banken zijn dichter bij de tv gezet en vormen zo een meer intieme kring. Datzelfde is ook gedaan bij de eethoek. Een gezellig bankje voor de kinderen bij een ronde tafel creëert meteen een sfeervol gevoel. De keuken bleef in deze indeling dus gewoon op zijn plek, en kwam door de nieuwe zones direct al beter tot zijn recht. Maar aan dat beige kleurenpalet bij de keuken konden we dus ook nog wel wat doen.. 

Nieuwe indeling met duidelijke zones

Maak van een storend probleem een echte eye-catcher 

Nadat de indeling stond, zijn we aan de slag gegaan met de kleuren en materialen van deze woning. Een gietvloer vervangen had in verband met kosten perspectief ook niet mijn voorkeur. Maar een keuken wrappen is een slim alternatief dat niet veel hoeft te kosten en direct een enorme verandering in de look&feel teweeg brengt. Mocht wrappen niet kunnen bij jouw keuken, dan kun je ook overwegen alleen de frontjes te vervangen. In dit geval kozen we voor een blauwe kleur voor de kasjes beneden en eikenhout voor de hoge kast. De blauwe kleur is een mooie tegenhanger van de beige gietvloer en levert daarmee een warm-koud contrast op in de ruimte. Hout is daarin ook een mooie warmtegever in de ruimte. In het design is dit verder versterkt door een glazen houten deur. Door de glazen deur wordt de woning ook ruimtelijker omdat de ruimte in verbinding staat met de hal. 

In de woning was nog een ander storend element en dat was de trap naar het souterrain dat voor het raam van de woning was geplaatst. Door deze trap werd de verbinding tussen binnen en buiten verstoort. Het liefste wilden de bewoners de trap weg hebben, maar dat kon natuurlijk niet. De trap had een glazen balustrade dat was afgezet met een zilveren leuning. Dat zijn beiden koude materialen en tezamen met de gietvloer, was dit dus ook geen sfeermaker. Storende elementen in een ruimte kun je helaas niet wegdenken.Dan zullen ze alleen maar meer gaan opvallen. Het is dus belangrijk om deze juist tot een echte eye-catcher om te toveren. Dit hebben we hier ook gedaan. 

We zetten het glazen frame afgezet met een houten omlijsting. Dat gaat veel warmer aanvoelen. We gaan een deel van het frame ook weghalen. Hier komt een beloopbare glazen plaat waarop je ook voor het raam kan gaan zitten! Super leuk voor de kinderen.  Daarnaast komen er houten latten over het plafond en de wand om de trap heen. 

Mijn opdrachtgever is erg blij met deze voorstellen. Door mij in te schakelen is ze met een gedegen plan aan het werk gegaan om haar droomwoning te kunnen realiseren. En daar heeft ze ook nog minimaal 10.000 euro op bespaard. 

Ben je ook benieuwd wat ik voor jouw (nieuwe) woning kan betekenen? Kijk eens op de ‘werk-met-mij’- pagina om te zien hoe ik jou kan helpen!

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT Wonen! Wat een leuke start van het nieuwe jaar! Mijn eigen huis staat staat deze maand in de VT Wonen met maar liefst 16 pagina’s Super blij met deze mooie mijlpaal. Als interieur ontwerper...

Project Enka in VT Wonen!

Project Enka in VT Wonen!

Super leuk! Project Enka staat deze maand in VT Wonen! Wat een mooie binnenkijker van het gezin dat in een bijzondere nieuwbouwwoning in Ede woont. En wat was het leuk om aan dit project te mogen...