DIY: Houten lattenwand slaapkamer

15 12 2021 | Interiors

Achter in mijn kleine stadstuin heb ik een tuinhuis staan waar ik nog planken van over had. Ik wilde daar graag iets mee doen want ik vind het erg leuk om veel hout in mijn woning te hebben. Dit geeft veel sfeer en warmte. Dit keer koos is ervoor om met mijn slaapkamer aan de slag te gaan. Het hout is eigenlijk voor buiten en had al wel wat weersomstandigheden doorstaan, daarom moesten de planken eerst worden bewerkt. De planken zijn eerst geschaafd en toen opgeschuurd, zo zien ze er weer als nieuw uit. Je kunt natuurlijk ook direct goede planken kopen. Licht eikenhout is ook een mooi materiaal voor een dergelijke klus. 

Het hout is ook wat gelig van kleur, daarom koos ik er in het ontwerp voor om een blauw behang te kiezen en een lambrisering te schilderen in een donkerblauwe kleur. Dit geeft een mooie koele tegenhanger aan het hout.

Benodigdheden voor dit ontwerp:

  • 20 houten planken 180×10,7cm
  • 4 houten latten van 206,5cm en 4 houten latten van 50,3cm (voor het plafond)
  • 140 messing spijkers
  • Muur lijm of kit
  • 1 rol behang (en behang lijm)
  • 2 liter verf voor de lambrisering
  • 2 sierlatten (voor aan de onderkant van het behang)

Toen ik een keuze had gemaakt voor de verschillende materialen, heb ik een 3D ontwerp gemaakt om alles uit te tekenen. Dit was vooral belangrijk omdat ik het houten framewerk deels over het plafond wilde laten lopen. Dan heb je dus te maken met de aanhechting tussen de wand en het plafond. In de volgende tekeningen zie je de details van het ontwerp:

Werkwijze:

Start met het aftapen van de positie van de lambrisering. Verf deze in de gewenst kleur. Verf ook het gedeelte waar de latten tegen aankomen. Zo zie je geen witte randen tussen deze latten. Plak daarna het behang boven de lambrisering. Wacht totdat het behang en de verf volledig droog is, zodat de latten daarna goed gaan hechten.

Bevestig de 4 latten verticaal op de muur met spijkers of schroeven. Voor extra stevigheid gebruik je ook lijm om de latten aan de muur te bevestigen. Daarna komen de planken horizontaal op deze latten. Ik begon aan de bovenkant maar hield 5,3cm over omdat daar later nog de planken haaks op kwamen te staan die tegen het plafond werden bevestigd. Tussen elke plank heb ik 2 cm ruimte over gelaten. Hiervoor kun je het beste twee blokjes van 2cm afzagen om tussen de planken te zetten waarna je de volgende plank gaat bevestigen. De planken zet je vast met 6 spijkers. Messing spijkers zie je bijna niet op deze houten planken. Zo ga je door tot aan de onderkant. Daarna ga je door met het plafond op dezelfde wijze. Als laatste bevestig je de sierlatten op de muur met een sterke lijm.

Daarna kun je de slaapkamer gaan afstylen. Ik koos voor nachtkastjes in dezelfde houtkleur. Ik koos daarnaast voor roze kussens en een roze vloerkleed. Blij met deze make-over. Sweet dreams!

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog