Een huis met een verhaal!

31 03 2023 | Interiors

Begin 2022 kreeg ik een fantastisch aanvraag voor het ontwerp van een nieuwbouwwoning in project Enka in Ede. Een gezin uit Amsterdam was ingeloot voor dit bijzondere nieuwbouwproject en vroeg of ik wilde helpen met het complete ontwerp voor de woonkamer, keuken en hal van hun woning. 

Nieuwbouw met een rijke geschiedenis 

Het project ‘Enka in Ede’ waar deze woning deel van uitmaakte, heeft een bijzondere geschiedenis.  In 1919 was dit een fabriek die werd gebruikt voor de maak van kunstzijde. Pas in 2022 werd deze fabriek gesloten. Op het terrein van de fabriek waren ook andere monumentale panden te vinden. Een aantal jaar geleden besloot de gemeente hier een nieuwe grote nieuwbouwwijk te realiseren, maar met behoud van enkele historische elementen. 

Woning Enka in Ede


Voor het gebouw waar mijn opdrachtgevers kwamen wonen, betekende dit dat de voorgevel van hun huis uit een van de oude monumentale overblijfselen op het fabrieksterrein uitmaakte. Een bijzonder project dus! De gehele nieuwbouwwoning is dus compleet voorzien van moderne maatstaven, maar de oude gevel is nog in tact. 

De bewoners van de woning wilden de elementen van de oude fabriek ook deels laten terugkeren in hun nieuwe woning, maar ook de natuur in huis halen. Dit was voor hen de belangrijkste reden om van Amsterdam naar Ede te verhuizen. Weg van de drukte, en dichtbij de natuur! 

De meeste nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig opgeleverd met een plafond van 2,6 meter, maar hier was het plafond door de oude fabrieksgevel 3,2 meter! Een feestje voor een interieur ontwerper als ik om de ruimte helemaal tot zijn recht te laten komen. 

Het ontwerp dat ik maakte voor project Enka in Ede als 3D render getoond

Hoge plafonds

Het nadeel van hoge plafonds is dat je minder snel het gevoel van geborgenheid in de woning ervaart. Maar door deze plafonds mee te schilderen in een (donkerdere) kleur, komt het plafond optisch meer naar je toe. (Doe dat dus niet bij een plafond van 2,2-2,6 meter). 

Daarnaast hebben we hier gebruik gemaakt van een plafond divider. De plafond divider is een stalen frame dat de ruimte tussen de keuken en woonkamer optisch opdeelt, maar waar de open ruimte wel blijft behouden. Het frame is natuurlijk ook weer een verwijzing naar het oude fabriekspand. We hebben meer industriële elementen toegevoegd, zoals een brickwall in de woonkamer, de klinkers in de hal en de antraciet kozijnen in de keuken met stalen planten hanger. 

Omdat deze elementen wel vrij hard zijn is een roze en -offwhite kleur als basis gekomen voor de wanden. De roze kleur is ook op het plafond gekomen en geeft verzachting aan de plafond divider. 

De natuur in huis 

Afgelopen jaar was ik geïnspireerd geraakt door dreamy visual renders van interieurs die tijdens de corona tijd opkwamen. Dit waren interieurs gemaakt door designers die niet de intentie hadden om deze interieurs ook te verwezenlijken. Daardoor konden zij hun fantasie volledig kwijt en ontstonden vaak dromerige beelden waar interieur opging in natuur. Voor dit huis was ik door deze droombeelden geïnspireerd. Ik vond een mural met een dromerig natuurbeeld van een ginkgo bladen: die staan voor eeuwig leven. Een mooie verwijzing naar de fabriek die ook al meer dan een eeuw oud is. Met deze mural heb ik direct de natuur in huis weten te halen. 

Inspiratie voor het design in Enka in Ede- bron Visual citizens

Kleur in huis 

De groene mural vormde de basis voor het kleurenpalet tezamen met de industriële items als de brickwall en stalenframe. Om deze 2 elementen met elkaar te verbinden zijn de rode Winckelmans tegels in de keuken gekomen. De houten kast in de keuken, houten vloer en tafel geeft ook verzachting. 

Kleur, maar toch niet te druk

Om het design toch niet te druk te maken koos ik voor witte elementen die een rustpunten vormen in de ruimte. Dit zie je bijv. In de white lampen, het witte keukenblad en de witte Mosa tegels op de wand boven de keuken. 

Enthousiast!

Ik ben zelf erg enthousiast over dit ontwerp en zou er zelf wel willen wonen! Ik benieuwd wat jij ervan vindt! Ben jij hierdoor ook geïnspireerd geraakt en wil je dat jouw interieur ook een verhaal vertelt? Neem dan eens contact met me op en we gaan samen aan de slag om jouw verhaal te vertellen middels je interieur! 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Nieuwbouw mini-serie deel 4: de keuken

Nieuwbouw mini-serie deel 4: de keuken

Voor gebiedsontwikkelaar BPD mocht ik vorig jaar een nieuwbouw miniserie opnemen. In 5 verschillende video's laat ik je in een notendop zien hoe het nieuwbouwproces eruit ziet. In deze blogpost vind je het...