Een lange muur doorbreken

17 04 2023 | Interiors

Nieuwbouwhuizen met ellenlange muren, soms wel tot 14 meter lang. Ik kom ze vaak tegen. Het is ook een van de meest gestelde vragen die ik van mijn opdrachtgevers krijg: wat moeten we doen met die lange muur? En dat kan ook best een lastig vraagstuk zijn. In deze blog laat ik je een voorbeeld zien waarbij we een mooie oplossing hebben gevonden voor deze kwestie door middel van een eye-catching roomdivider.  

Voor een nieuwbouwwoning in Muiden ging ik oa. ook aan de slag met dit vraagstuk. Het is een eengezinswoning dat is gevestigd binnen project ‘de Krijgsman’. Een nieuwbouw met een geschiedenis. De woning is gebouwd op de plek waar vroeger een kruitfabriek was gevestigd.
De nieuwe woningen zijn van alle gemakken voorzien, maar de gevels van de huizen doen nog denken aan de oude fabriek. Mijn opdrachtgever ambieerde dan ook de woonstijl ‘industrieel chique’: een huis waarin prettig en luxe geleefd mag worden, maar wel met af een toe een rauw randje. De lange muur in de woning vonden ze wel al direct een lastige uitdaging.

Elke start van een nieuwbouwproject dat je met mij doorloopt start met het maken van een indelingsplan. Dat doen we op basis van je woonwensen. Wie gaan er in deze woning wonen en hoe wil je van de ruimte gebruik maken? Houd je van lekker lang tafelen met vrienden of wil je juist een hele lekkere grote zithoek om op te loungen? Heb je veel opbergruimte nodig of wil je juist zoveel mogelijk een open gevoel in de ruimte houden? Op basis hiervan maak ik meerdere voorstellen die we samen bespreken. En dan komt dus ook die lange muur ter sprake 😉

De indeling van project Muiden. De lange muur wordt door de roomdivider gebroken.

In deze woning hebben we ervoor gekozen om de bank niet tegen de muur te zetten, maar zo’n 1,2meter er vanaf. Zo houd je nog ruimte genoeg over voor een kastje achter de bank en staat de bank niet zo ver van de tv af. Bij ruimtes met een breedte vanaf 4,5 meter zou ik de bank altijd een stukje van de muur afzetten. Zo creëer je een meer intieme zone. Daarnaast hebben we de lange muur gebroken met een industriële roomdivider! Deze roomdivider werd helemaal van staal op maat gemaakt. Leuk om planten in te zetten en meteen een mooie ‘breker’ van de lange muur. De ruimte blijft zijn open karakter houden, maar heeft toch zijn eigen zones! Dit kun je ook creëren door kleurvlakken op de muur en zelfs op het plafond. Het zorgt voor een geborgen, sfeervolle plek. 

Ik ontwierp voor deze woning ook een haard die je zowel vanaf de eethoek als de zithoek kan zien. Dit is ook direct een leuke sfeermaker. Voor het kleur-en materialenplan kozen we voor een rustige basis met veel gouden details. Zo kwam er wel een hele mooie tegelwand bij de keuken met zwart-gouden tegels en metal stuc wand erboven. Ook bij de haard zien we deze gouden kleur weer terug in de nisjes. Goud is hier de verbindende kleur die je in allerlei details terug ziet: van de plantenpot tot de pootjes van de meubelen. 

De bewoners zijn erg blij dat de muur van 14 meter op verschillende plekken is onderbroken, maar toch een geheel is gebleven. Ze wonen nu heerlijk in hun industriële chique woning, dat nog deels herinnert aan de geschiedenis van de oude fabriek de kruitmolen. Nu is het tijd om zelf van deze woning te genieten! 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog