Veel mensen vinden het lastig om zich een voorstelling te maken van een nieuwbouwwoning vanaf een papieren plattegrond. Dat is begrijpelijk, want het liefst zou je door de woning willen lopen om een gevoel van de ruimte te krijgen. Toch is het mogelijk om een indelingsplan te maken voor jouw nieuwbouwwoning. Ook als je gaat verhuizen naar een woning die al bestaat (bestaande bouw), kan het lastig zijn om de indeling van je woning goed te visualiseren. Passen je nieuwe meubelen straks wel in de woning?
Je koopt een woning van een plattegrond
Vanaf het moment van tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de sleuteloverdracht, kan het zomaar 1,5- 3 jaar duren voordat de woning wordt opgeleverd. Toch maak je name in het begin van het nieuwbouwtraject ontzettend veel verschillende keuzes. Keuzes over het meer- en minderwerk en afspraken met de keuken- en badkamerleverancier volgen elkaar in een rap tempo op. Maar waar begin je eigenlijk als je voor al deze verschillende keuzes staat?
Het belangrijkste is om in een vroeg stadium na te denken over de indeling van de woning. Als je bijvoorbeeld weet waar je de eettafel in de ruimte gaat plaatsen, kun je gemakkelijk bepalen waar het lichtpunt dan moet komen. Zo zorg je ervoor dat een mooie lamp precies boven de eettafel komt te hangen en voorkom je eventuele kabels die je over het plafond moet heen trekken.
Indelen op basis van woonwensen
Om een goed indelingsplan te maken begin je met het maken van een lijstje van je woonwensen. Wie gaan er allemaal in de woning wonen en wat zijn hun behoeftes? Wat wordt de functie van de verschillende ruimtes? Houd je van lekker lang tafelen en/of koken, dan verdienen de keuken en de eetkamer wellicht een grote(re) plek in je nieuwe woning en maak je de zitkamer wellicht wat kleiner. Of vind je het juist belangrijk dat je een grote bank in je nieuwe woning kwijt kan en misschien wel een aantal fauteuils? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Komt er een tv in de woonkamer te hangen of wil je ook een tv op de slaapkamer? Wat is het formaat bed dat je graag wil hebben? Ga je in de slaapkamer ook een werkplek creëren of wordt deze plek misschien wel in een aparte (slaap)kamer gerealiseerd? Allemaal vragen waar je eens goed over na kan denken.
Tekenen op schaal en de menselijke maat
Ga daarom aan de slag met een 2D indelingsplan op je verkregen Funda- /nieuwbouwplattegrond. Hiervoor moet je een tekening op schaal maken. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een schaalliniaal kopen zodat je niet steeds met een rekenmachine aan de slag hoeft te gaan. Maak verschillende opties voor een goede indeling en blijf net zo lang puzzelen totdat je de beste indeling hebt gevonden waarin je al jouw woonwensen kwijt kan. Let bij het indelen ook op loonlijnen. Het is niet fijn als je steeds moet slalommen in de ruimte. Ook moet je letten op de menselijk maat in je indelingsplan. Dit is een standaard maatvoering die wij mensen prettig vinden om bij te leven. Zo is een kledingkast altijd 60cm diep en een doorloopruimte tussen verschillende objecten minimaal 80 – 100cm. Wellicht past niet alles in je nieuwe indelingsplan. Dan moet je prioriteiten stellen.
Leer in te delen als een pro!
Ik maak veel indelingsplannen voor nieuwbouwkopers en mensen die gaan verbouwen. Vanaf 300 euro ex btw kan ik je al helpen om een verrassende indeling voor je te bedenken. Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag! Heb je moeite met het verkrijgen van een plattegrond op schaal , op schaal tekenen of wil je meer weten over efficiënt indelen voor grote en kleine ruimtes? Doe dan mee met mijn online academy “Build and get Skilled”. Hier leer ik je alles over het maken van een goed indelingsplan!
Deze blog is eerder ook deels op platform ” Bewust Nieuwbouw” verschenen.