Het interieur van de wachtkamer is jouw visitekaartje!

16 05 2023 | Interieuradvies zakelijk

Stel je voor: je bent een goedlopende verloskundige praktijk, je klanten zijn erg tevreden met de zorg die je levert en je krijgt complimenten over de persoonlijke aandacht. Via een open vragenformulier vraag jij je klanten of er nog ruimte is voor verbetering en je klanten noemen ongevraagd en onafhankelijk van elkaar: ‘alleen de wachtruimte voelt niet zo prettig aan en de bankjes zitten niet zo lekker’. Dat zag je waarschijnlijk niet zien aankomen! In deze blog deel ik het belang van een goed interieurontwerp voor de wachtkamer als visitekaartje!

Het overkwam een van mijn opdrachtgevers, een verloskundige praktijk. Alhoewel zij als dienstverlener elke dag bezig waren met persoonlijke, en kwalitatieve zorg leveren, was voor hen niet direct zichtbaar dat de wachtkamer daar ook een onderdeel van is. Toch is de uitstraling en de sfeer in de wachtkamer heel belangrijk. Sterker nog: het is de eerste kennismaking met jouw praktijk. Je wil de mensen die voor jouw praktijk hebben gekozen natuurlijk graag op hun gemak stellen als ze wachten totdat ze aan de beurt zijn. Het is onderdeel van de klantreis die je jouw cliënten aanbiedt en het is belangrijk dat de sfeer en uitstraling van de wachtkamer aansluit bij jouw kernwaarden en je merkidentiteit. 

Op de foto: Before situatie van de wachtkamer

Zo is het comfort en de kwaliteit van de stoelen een van de dingen die belangrijk zijn. Kunnen zwangere vrouwen goed en gemakkelijk zitten? Is er voldoende ruimte voor het plaatsen van een kinderwagen? En draagt de verlichting bij aan een fijne sfeer in de ruimte waar mensen zich op hun gemak voelen? Zomaar eens een paar zaken die bijdragen aan de klantbeleving. Maar ook het kleuren- en materialenpalet draagt bij aan een goede sfeer. Zo creëer je een plek waar patiënten zich op hun gemak voelen en vertrouwen hebben in de zorg die ze zullen ontvangen. Een warme en uitnodigende omgeving helpt zwangere vrouwen om zich op hun gemak te voelen en vermindert daarnaast angst en stress. Het gebruik van zachte kleuren, comfortabele zitplaatsen, natuurlijke materialen en aangename verlichting kan bijdragen aan een gevoel van rust en comfort.

In de uitwerking van dit interieur ontwerp heb ik gekozen voor een kleurenpalet dat meer aansluit bij de kleuren uit het logo van de verloskundige praktijk: maar wel op een volwassen manier. De kleuren zijn zachter als in het oorspronkelijke ontwerp. In de zithoek heb ik naast 2 bankjes die er al waren, ook gekozen voor stoelen met een hogere zit. Zo hebben de vrouwen de keuze uit verschillende type zitplekken. Ook is een vinyl vloerkleed in het ontwerp gekomen. Hierdoor wordt een duidelijke zone gecreëerd waar de vrouwen kunnen zitten en dit draagt bij aan een geborgen gevoel. Zowel het materiaal voor de bankjes als het vloerkleed zijn van kunststof. Hierdoor kunnen deze stoffen gemakkelijk worden afgenomen. 

Op de foto: het ontwerp van de wachtkamer

In de wachtkamer zijn ook meer ronde vormen aangebracht. Zoals in de kussens en accessoires. Ronde vormen geven direct verzachting en staan voor vrouwelijkheid. Er was verder een wens om binnen deze kamer meer kamerplanten te onderhouden. Helaas was er te weinig daglicht. Daarom heb ik schilderijen van mos in het interieurontwerp toegevoegd in een ronde vorm. Als kers op de taart is een grote bloesemboom naast de balie geplaatst. Een bloesemboom staat symbool voor nieuw leven. Dat is natuurlijk heel toepasselijk in binnen een verloskundige praktijk. 

De verloskundige praktijk gaat dit ontwerp nu laten uitvoeren. E uiteraard kom ik weer terug als het ontwerp realiteit is geworden. Denk je na het lezen van de blog nu: mijn wachtkamer past ook niet bij mijn merkidentiteit? Ik help je er graag mee! Plan een vrijblijvende en gratis call in mijn agenda en we kijken samen naar de mogelijkheden! 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog