Nieuwe keuken do’s and don’ts 

17 04 2023 | Interiors

Yes! Je gaat aan de slag met een nieuwe keuken. Misschien heb je een nieuwbouwwoning gekocht en ga je hiervoor een nieuwe keuken uitkiezen. Of je gaat verbouwen en je gaat nu investeren in je droomkeuken. In beiden gevallen zal deze blog je op weg helpen bij het realiseren van de keuken die helemaal bij je past. Wat zijn nieuwe keuken do’s and don’ts waarmee je een goede start maakt?

Veel mensen gaan direct naar een keukenleverancier als ze een nieuwe keuken willen. Sommigen laten zich zelfs na een eerste bezoekje bij een leverancier al direct verleiden tot het kopen van een keuken omdat er een aanbieding was. Echter zou ik je adviseren om dat beter niet te doen. Er zijn namelijk bijna altijd aanbiedingen bij een keukenleverancier, dus laat het altijd nog even bezinken. 

Ook kijkt een keukenleverancier vanuit een winstgedachte en zal proberen zoveel mogelijk kastjes in je design toe te voegen, terwijl dit voor de ruimte waar de keuken in komt te staan, niet perse het mooiste beeld oplevert. Denk vooraf dus goed na over je keukenwensen en probeer je goed voor te bereiden voor je naar een keukenleverancier toe gaat. 

De plek van de keuken 

Het leidingwerk van de keuken staat ingetekend op de plattegrond van de nieuwbouwwoning en bij een bestaande woning is er natuurlijk al een keuken aanwezig. Soms is het mogelijk om de keuken te verplaatsen in de woning en kan dat beter bij je woonwensen passen. Kijk dus ook altijd naar het grotere geheel en onderzoek met een bouwkundige wat de mogelijkheden zijn. Ik presenteer aan mijn klanten graag een indeling gebaseerd op het huidige leidingwerk, maar ook eentje meer out-of-the box, om te zien of een andere plek beter bij jezelf en de ruimte past. 

Als je bezig bent met de indeling van je keuken raad ik je aan om deze altijd in verhouding tot de rest van de woonkamer te plaatsen. Als je eenmaal in je woning woont wil je dat de keuken, eetkamer en zitkamer natuurlijk wel qua grootte in balans tot elkaar zijn! Dus teken je keuken altijd op schaal op je plattegrond zodat je kan zien of er nog genoeg ruimte overblijft voor de andere elementen. 

Schetsen maar! 

Maak alvast wat schetsen voor jouw ideale vorm van de keuken. Een keukenblokje is standaard 60x60cm. In zo’n blokje past een kookplaat, koelkast, afwasmachine en oven. In Het Nieuwbouw Handboek vind je meer standaard maten voor het ontwerpen van een keuken. Als de vorm van de keuken staat kun je ook nadenken over de indeling op de muur. Zijn bovenkastjes wenselijk of wil je het juist zo open mogelijk houden? Hiervoor kun je een wandaanzicht maken. 

Neem de schetsen voor je keuken mee als je naar een keukenleverancier gaat. Zo ben je goed voorbereid en houd je grip op je wensen! Je kunt dan ook een paar offertes opvragen en deze beter met elkaar vergelijken. 

Kleuren en materialen volgen 

Natuurlijk zijn kleuren en materialen een belangrijke vervolgstap, maar weet dat die kleuren en materialen altijd nog kunnen worden aangepast, zeker als het om nieuwbouw gaat. In een vroeg stadium moet je hier de plek van het leidingwerk bepalen, maar de keukenleverancier gaat deze materialen dan echt nog niet bestellen. Zorg dat je dus vooral tevreden bent over de plek van de keuken en de vorm en functie van de keuken helemaal bij je past!

Onderhandelen 

Bij veel keukenleveranciers is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. De offerte bestaat doorgaans ook maar uit een enkel bedrag. Dat is dus niet zo transparant. Je kunt deze prijs toch soms herleiden als je de prijs van individuele apparatuur op internet op zoekt. Ook zijn er vele losse bladen leveranciers waar je offertes voor een blad kan opvragen. Voor mijn klanten werk ik zelf met een interieurbouwer. Ik ontwerp de keuken zelf op maat en laat deze door een interieur bouwer helemaal op maat bouwen. De apparatuur en het blad kopen we los. Hierdoor ontstaat vaak een keuken die naadloos aansluit op jouw wensen, helemaal uniek is en soms nog zelfs goedkoper is dan dat je bij een keukenleverancier gaat onderhandelen. 

Ga jij binnenkort ook van start met een nieuwe keuken? Ik help je er heel graag bij! Je kunt altijd een vrijblijvende en gratis intake gesprek met mij inplannen! Ik hoop je snel te zien!

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT Wonen! Wat een leuke start van het nieuwe jaar! Mijn eigen huis staat staat deze maand in de VT Wonen met maar liefst 16 pagina’s Super blij met deze mooie mijlpaal. Als interieur ontwerper...

Project Enka in VT Wonen!

Project Enka in VT Wonen!

Super leuk! Project Enka staat deze maand in VT Wonen! Wat een mooie binnenkijker van het gezin dat in een bijzondere nieuwbouwwoning in Ede woont. En wat was het leuk om aan dit project te mogen...