on a design journey #1: een kritisch blik op het interieur van een beachclub

1 06 2023 | on a design journey

Welkom bij mijn nieuwe rubriek: On a design journey! – van gewone naar buitengewone interieurs. In deze rubriek neem ik je elke week mee naar een plek waar ik onlangs ben geweest. Een plek die me opviel om uiteenlopende redenen, maar altijd met een kritisch blik op het interieur. Ik laat je zien wat ik geslaagd vind en waarvan ik denk dat het beter kan, en waarom. Dat doe ik met respect voor de eigenaar en zeker niet om iemand af te vallen. Ik doe dit om te laten zien hoe het interieur beter zou kunnen aansluiten bij een gebouw of ruimte of bij de merkidentiteit van het bedrijf. En om te laten zien wat een krachtig interieurontwerp met jou kan doen! 

In design journey #1 start ik met mijn bezoek aan een beachclub. Ik bezocht deze plek onlangs toen ik een dagje naar het strand ging. Aan de boulevard van dit kleine kustplaatsje zijn veel verschillende horeca aangelegenheden en beachclubs te vinden. Ik zocht deze club in eerste instantie uit vanwege de menukaart die me aansprak. Verder was ook het personeel erg vriendelijk en dat kan ik helaas de laatste tijd niet altijd meer zeggen van elk horeca bezoekje dat ik doe. Dat dus alleen al was een fijne binnenkomer! 

Een parkethouten vloer, zwart als terugkerende kleur en leuke schommels

De lunch was dan ook erg lekker en de service top. Binnen werd mijn aandacht door de parkethouten vloer getrokken die in een bijzonder motief was gelegd. Een erg mooie vloer en zeker vakmanschap als het om het leggen van deze vloer gaat. Ook de ronde zwarte palen die tussen de eettafels hingen en als roomdivider tussen de tafeltjes waren geplaatst vond ik een leuke vondst. Je zorgt er namelijk zo voor dat het open karakter van de ruimte blijft, maar toch heb je een bepaalde mate van privacy tussen de tafeltjes. De kleur zwart was ook in andere elementen in het interieur te vinden zoals bij het stalen frame bij het dak en in de verlichting. Het werkt altijd goed om een kleur te herhalen zodat een eenheid ontstaat. Ook de schommels die bij de bar hangen zijn een leuke toevoeging aan een Beach club en geven je een instant Beach vibe! 

Punten voor verbetering

Er waren wel een aantal zaken die wat mij betreft ruimte bieden voor verbetering. Zo vond ik het meubilair een beetje gedateerd en oogden de meubels vrij landelijk qua stijl, maar wellicht is dit een kwestie van smaak. Je zou een landelijke stijl niet direct verwachten bij een restaurant met de naam ‘beach club’, je verwacht dan toch een wat moderner interieur. De lange bar die aan de achterkant van de beachclub is geplaatst en de wand daarachter is afgetimmerd met OSB-houten platen. Dit is een plaatmateriaal dat bestaat uit samengeperst restmateriaal van snippers met een gelige kleur. Het kan best leuk zijn om dit materiaal decoratief in te zetten, maar het oogt  ook een beetje goedkoop voor een beachclub. In combinatie met de zwarte detaillering voelt het erg zwaar en industrieel aan. Ik vind het jammer dat zowel de achterwand en de bar van dit materiaal is gemaakt. Door meer te variëren tussen materialen creëer je een rijker en meer bijzonder interieur. 

Nep planten en mainstream behang

Op veel plekken in het interieur is gekozen voor planten, groene wanden en hangplanten. Helaas zijn deze planten niet echt, maar van plastic. Soms zijn groene wanden zo knap gemaakt dat ze bijna echt lijken te zijn, maar hier vind ik de wanden en hangplanten er ook wat goedkoop uit zien. Een aantal jaar geleden waren planten overal te zien en werd elk interieur hiermee ingericht. Je kunt je wel afvragen of veel tropisch planten passen bij een beachclub. Aan de muur hangt ook een behang van tropische vogels en een mural met een hert erop. Dit zou eerder doen vermoeden dat je in een restaurant in het bos zit. Het is jammer dat de omgeving waarin de strandtent staat dus binnen niet wordt benadrukt. Deze behangetjes zijn tegenwoordig ook veel te vinden bij de Kwantum en de Praxis. Voor een bedacht club met allure verwacht je dat er bijzondere items worden gebruikt in het interieur die je niet overal ziet. Dit geldt ook voor de accessoires die in de strandtent zijn gebruikt: een combinatie van vaasjes, ladders en spiegels die een aantal jaar geleden al veelvuldig in de Xenos waren te vinden. Jammer, want ook hier had een rijker en meer bijzonder interieur kunnen worden neergezet dat zich tevens onderscheidt van de andere interieurs die in deze kustplaats zijn te vinden. 

Samenvattend worden de bijzondere vloer en roomdivider verder niet versterkt door de meubelen, plaatmateriaal en accessoires. Het lijkt er eerder op dat de botanical en industriële trend van een aantal jaar geleden hier in de zaak zijn toegepast terwijl het toen al mainstream was. Daarnaast is het een interieur trend waarvan ik deze zelf niet bij de Beach club vind passen. Ik denk dus dat het lekkere eten en de goede service hier nog veel sterker tot zijn recht zou kunnen komen als het interieur plan hierop aansluit. Door de behangetjes, plastic plantenwanden en accessoires een upgrade te geven kan dit ook al op een makkelijke manier worden gerealiseerd. Het usb-materiaal bij de bar zou bijv. met tegels kunnen worden afgewerkt voor een meer chique look.  Dan wordt het dus echt een Beach club van allure waar ik nog veel liever zou willen komen! 

Wil je dat ik bij jou eens langskom om mijn visie te geven op jouw zakelijke interieur? Stuur me dan eens een berichtje en ik neem (gratis en vrijblijvend) contact met je op! 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT wonen #1 2024

Mijn huis in VT Wonen! Wat een leuke start van het nieuwe jaar! Mijn eigen huis staat staat deze maand in de VT Wonen met maar liefst 16 pagina’s Super blij met deze mooie mijlpaal. Als interieur ontwerper...