On a design journey #2: beroepsdeformatie bij het boeken van een B&B

10 09 2023 | Interieuradvies zakelijk, on a design journey

Deze zomer was ik een weekje in de champagnestreek in Noord-Frankrijk. Heerlijk! Even een weekje niksen en de batterij weer opladen. Toch staan mijn interieur voelsprieten natuurlijk nooit uit. Overal waar ik kom is er inspiratie te vinden en heb ik last van beroepsdeformatie. 

Mijn B&B die ik tijdens mijn vakantie had bezocht gaf weer inspiratie voor mijn nieuwe rubriek op deze blog. Vandaag dus weer een nieuwe post in mijn reeks: on a design journey, waarbij ik je meeneem in mijn reis langs opvallende interieur plekken die ik recentelijk heb bezocht. 

Ik ben altijd erg kritisch op de verblijven die ik boek, als ik op vakantie ga. Het valt me altijd best tegen om iets leuks te vinden. Vaak zijn de foto’s van de verblijven heel slecht of zijn het er heel weinig, waardoor je geen goed beeld krijgt van wat de accommodatie te bieden heeft, laat staan dat je de sfeer van een verblijf echt goed kan proeven. Je moet er soms ook echt door heen kijken en op de reviews afgaan om te beoordelen of een verblijf het waard is. En eigenlijk is dat best zonde, want met de juiste styling en een interieurfotograaf die een paar mooie foto’s maakt, weet ik zeker dat meer verblijven aan mijn eisen zouden voldoen. Helaas wordt hier vaak door de B&B eigenaren op bespaard in kosten. Tip nummer 1 voor alle B&B en hotel eigenaren: investeer in goede fotografie. Ik doe dat zelf ook altijd als ik mijn eigen portfolio projecten fotografeer. Dat is zeker een investering, maar eentje die zich ook altijd dubbel en dwars terug verdiend. 

Dit jaar besloot ik last minute weg te gaan. Dat doe ik zelden, meestal boek ik al verder vooruit. Mijn vriend en ik gingen naar de champagne streek en verbleven in een heel klein dorpje vlak bij Reims. Doordat ik wat laat was met boeken was er niet heel veel keuze meer voor een hotel, maar aangekomen op mijn bestemming was ik aangenaam verrast. Ik kwam wat later op de avond aan, maar de hotelkamer leek in het niets bij wat ik me kon herinneren van de foto’s. Wat bleek: de B&B was geheel verbouwd, alleen de foto’s op de booking website waren nog niet geüpdatet. Lucky me dus, maar ergens vond ik het ook onvoorstelbaar dat het niet prio #1 was van de eigenaren om nieuwe foto’s te uploaden.  

De hotelkamer van de B&B was dus geheel vernieuwd en qua architectuur vond ik het mooi dat oude elementen, zoals de originele muur was blijven behouden (gestapelde stenen), maar dat sommige muren ook strak waren gestuct. Zo heeft het gebouw een moderne uitstraling gekregen, maar bleef de historie ook zichtbaar. 

Binnen in het interieur waren helaas geen oude elementen (meer) zichtbaar. De kamer bestond uit een tweepersoons bed, 2 grote fauteuils met salontafel en een grote badkamer met tweepersoons douche, wastafel en toilet. De kamer was in art deco stijl ingericht: zwart en goud kleuren vormden de boventoon voor het interieur, alsmede velours en messing qua materialen. Ik vond het positief dat het art deco thema door de gehele kamer was doorgevoerd en dat het behang, meubelen en accessoires goed bij elkaar pasten. Jammer vond ik alleen dat het art deco thema an sich, eigenlijk niet heel erg een link vormde met de omgeving of het gebouw zelf. Het gebouw stond aan de rand van een bos, en ook waren er hele mooie wijnranken in de buurt, typerend voor deze streek. Het had leuk geweest als de architectuur of de natuur ook binnen terug te zien was in het interieurontwerp.

Dit maakte het interieur dus eigenlijk een ‘outsider’ ten opzichte van de rest van het mooie gebouw en de tuin. Een gemiste kans: want de omgeving bood zoveel inspiratie om van het interieur iets bijzonders te maken. Het art deco thema leek eerder gekozen op basis van een interieur trend. Daardoor voelde het niet persoonlijk. De ontbijtruimte beschikte echter wel over een wat meer passend interieur met een behang met bladermotief en natuurlijke materialen.  

De indeling van de kamer was praktisch met genoeg ruimte aan weerszijden van het bed. Echter was er wat weinig opbergruimte voor bagage. Er waren 6 kledinghangers die ook in het zicht waren. Ik vind het fijner als kleding in een gesloten kast zit, dat oogt minder rommelig. Ook was het vrij weinig kastruimte. Ik verbleef hier 7 dagen en was noodgedwongen om mijn spullen in het dressoir bij de tv op te bergen. 

Bij elke kamer van de b&b was ook een soort  patio aanwezig: een buitenruimte met lounge fauteuil en tafeltje. Dit was erg fijn om er extra bij te hebben. De patio’s werden gescheiden van elkaar door een hele bij zondere schutting van stenen. Daar was zeker niet op bezuinigd. Het waren dit soort elementen die ik ook binnen in het interieur had verwacht. 

Een ander belangrijk punt dat een interieur veel comfort kan geven is een lichtplan dat goed is uitgedacht. Dit betekent goede basis verlichting en sfeerverlichting, maar ook de schakelaars op de juiste plek. In deze kamer was het lichtplan heel goed op orde: hotelschakelaars naast het bed en bij de toegangsdeur; zodat je de lamp op meerdere plekken aan en uit kan doen, een leeslampje bij het bed en sfeerverlichting met kleine lampjes op andere plekken in de kamer. Het enige nadeel was dat de lampen niet konden worden gedimd en de wattage van de gebruikte lampen nog steeds vrij fel was. Voor een intieme sfeer in de slaapkamer is een dimbare schakelaar nog een goede toevoeging. Daarnaast was al het schakelmateriaal wit van kleur. Aangezien het behang zwart was, vormde dit een groot contrast en vielen de stopcontacten en schakelaars hierdoor extra op. Zwart schakelmateriaal had hier dus een betere keuze geweest. 

Concluderend was ik aangenaam verrast over mijn verblijf omdat ik het hotel dus eigenlijk op basis van andere foto’s had uitgezocht. Het gebouw was met behoud van oude kenmerken gerenoveerd en was van alle gemakken voorzien. Het thema voor het interieur had ik wel anders gekozen; passend bij de historie en de omgeving van het gebouw. Daarnaast kon het lichtplan nog net iets beter. 

Ga jij jouw wachtkamer, b&b, koffiezaak of andere zakelijke omgeving binnenkort verbouwen en kan je wel wat professioneel advies gebruiken? Boek eens een gratis call in mijn agenda en dan bespreken we de mogelijkheden!

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog

Nieuwbouw mini-serie #5

Nieuwbouw mini-serie #5

Voor gebiedsontwikkelaar BPD mocht ik een tijdje geleden een mini-serie over nieuwbouw maken. Het is een vijfdelige serie geworden. BPD is in Nederlands de grootste gebiedsontwikkelaar die er is en zij geven...