Project ‘Nonnenkap’ – de inrichting van een monumentaal tiny house in Amstelveen

7 09 2023 | Interiors

Een aantal weken geleden belde een van mijn opdrachtgevers voor wie ik al eerder hun hele huis heb ontworpen, waaronder deze leuke babykamer. Ze hadden een tiny house gekocht in Amstelveen en vroegen mij om eens te komen kijken. 

Ik maakte snel een afspraak want was erg benieuwd om te zien wat ze hadden aangeschaft en was werkelijk waar zeer verrast waar ik terecht was gekomen. Het tiny house is gelegen bij een park waar allemaal tuinhuisjes op staan. Deze huisjes hebben mensen als een ‘tweede huisje’, waar ze in de zomer lekker naar toe kunnen gaan en kunnen tuinieren. Het tiny house dat mijn opdrachtgever had gekocht bleek onlangs een monumentaal huisje te zijn geworden. Het is namelijk een uniek object dat in de jaren zeventig is gebouwd en voor die tijd behoorlijk revolutionair te noemen is. Het tiny house is namelijk gemaakt van polyester in een ronde vorm: de vorm van een kap van een ‘non’. Daarom wordt het ook wel de nonnenkap genoemd. 

De kap van het huisje was behoorlijk verweerd geraakt en ook binnen bleek de tijd te hebben stil gestaan. Het interieur was sinds de jaren 70 niet meer veranderd. Maar de voorzieningen in het huisje waren wel erg fijn: er bleek al een wateraansluiting in te zitten en ook riolering was aanwezig. Alleen het elektra was niet goed op orde.

Werk aan de winkel dus! De opdrachtgever vroeg mij om een volledig nieuw ontwerp: alles mocht op de schop en ik kreeg een (bijna) card blanche voor de inrichting van dit tiny house. 

Elke verbouwing begint bij mij altijd met een inventarisatie van de woonwensen en gewenste woonstijl. Op basis hiervan ga ik eerst aan de slag met een goede indeling van het object. Daarna maak ik een concept/stijlkaart om de sfeer van het project te duiden. Dit werk ik helemaal in 3D uit, inclusief kleuren, materialen en meubelen.

Ondertussen zat de opdrachtgever ook niet stil en liet hij het huisje van de buitenkant alvast renoveren: een nieuw like verf en de kap is alweer als nieuw. Nu de binnenkant dus nog!

Het ontwerp: we gaan de hoogte in!

Om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de ruimte heb ik een design gemaakt waarbij we een slaapvide in het midden van de ruimte gaan bouwen. Deze in toegankelijk middels een trap die ook een opbergkast vormt en een klein zitbankje (een multi-functioneel meubel dus). Daarnaast komt er onder de vide een klein keukentje en is er tevens ruimte voor een douche en toiletruimte. Aan de achterkant van het gebouw komt een kleine slaapkamer met ruimte voor opbergruimte. Op deze manier kunnen er minimaal 4 mensen in de nonnenkap slapen.

Voor de look&feel van het Tiny house hield ik uiteraard rekening met de stijl van de bewoners, maar vond ik het ook leuk om op moderne wijze de jaren 70 weer terug te laten komen. Ook de vorm van de nonnenkap is subtiel verwerkt in de zelf ontworpen binnendeur, de trapkast en detaillering bij de kastjes van de keuken. De ronde vorm komt ook weer terug in de tegel op de vloer. Verder koos ik voor veel groentinten en een botanisch behang. Het Tiny house staat namelijk op een groot perceel waar ook een grote moestuin wordt aangelegd. Zo halen we buiten dus ook naar binnen in dit kleurrijke design en sluit het interieur aan bij de architectuur en historie van dit huisje! 

De bewoners zijn erg enthousiast over het design, dus nu volgt de volgende fase: de uitvoering! Voor dit project ben ik ook betrokken bij de projectbegeleiding. Dit betekent dat ik ook een werkbeschrijving maak van alle activiteiten die moeten worden ondernomen, offertes uitvraag en een planning maak van alle werkzaamheden + inkopen. Ik hoop snel weer een nieuwe update te geven over de inrichting van dit leuke tiny house in Amstelveen! 

De keuken en de multifunctionele trap/bank

De binnenkant van de nonnenkap wordt mint/licht groen

De slaapkamer krijgt een tweepersoons bed met botanisch behang.

In de tegelvloer zie je verwijzing naar de jaren 70 goed terug.

Is jouw woning ook toe aan een make-over of verbouwing? Wil je ook zo efficient mogelijk gebruik maken van de ruimte? Ik help je heel graag! Plan een gratis en vrijblijvende afspraak in mijn agenda en we onderzoeken de mogelijkheden. 

Amanda de Bruin

over Studio Yellow Block

Mijn naam is Marije: oprichter van Studio Yellow Block. Interieurontwerper, concept-designer en nieuwbouwspecialist. Ik help huiseigenaren en bedrijven aan een interieur waarin zij fijn kunnen leven en werken. Met een speels tintje, een vleugje kleur én vooral met oog voor hoe jij graag woont en leeft.

nieuwste posts op de Studio Yellow Blog