In de vorige blogpost schreef ik over de experts die je bij een grote verbouwing zou kunnen betrekken. Ook beschreef ik de verschillen tussen de expertises van de verschillende professionals. In deze blogpost geef ik je een voorbeeld van hoe ik als interieur ontwerper en projectmanager bij een allesomvattende verbouwing in Amsterdam IJburg een team van experts verzamelde.
Afgelopen jaar kwam ik in contact met mijn opdrachtgever die net een nieuw huis had gekocht. Hij had een mooie woning in Ijburg aan het water gekocht en wilde deze graag verbouwen. Het huis in Ijburg telt 3 verdiepingen die compleet moesten worden aangepakt. Ook was de wens van de nieuwe bewoners om het balkon op de eerste verdieping bij de woonkamer te betrekken. Daarnaast wilde hij een grotere raampartij aan de voorzijde bij de slaapkamer op de eerste verdieping te creëren. Verder moest de indeling op de schop en de badkamer en keuken worden vernieuwd.
Om deze verbouwing in Amsterdam tot een succes te maken heb ik meerdere partijen samengebracht zoals een architect, een constructeur, een aannemer en diverse specialisten. In deze blogpost vertelt ik je hoe ik hierbij te werk ben gegaan en welke verschillende fases we hierbij samen hebben doorlopen.
1. De indelingsopties
In de eerste fase van het designtraject hebben we de woonwensen van de opdrachtgever besproken. De wens was hier om het balkon bij de woonkamer te betrekken. Echter is dit best een rigoreuze en dure verbouwing en daarom is het goed om vooraf te bekijken wat je met deze extra ruimte zou kunnen doen. Ik ben daarom voor deze opdrachtgever gestart met het laten zien van verschillende indelingsopties. Ik heb gekeken naar opties waarbij het balkon werd betrokken bij de woning en opties waarbij we het balkon zouden laten voor wat het is. De conclusie van dit onderzoek was dat de extra ruimte die we zouden creëren door het balkon bij de woning te betrekken een grote meerwaarde zou zijn. In de volgende fase hebben we dit ook budgettair onderzocht.
2. De werkbeschrijving en het bezoek van de aannemer
In de volgende fase heb ik voor de nieuwe gewenste indeling een aannemer betrokken, om te kijken wat deze plannen zouden kosten. Het betrekken van het balkon bij de woonverdieping bleek vergunningsplichtig te zijn en voor je dit traject aangaat is het goed om te weten wat de kosten ongeveer zijn van een dergelijke verbouwing in Amsterdam. De eerste offerte van de aannemer bevatte nog veel stelposten omdat het design nog niet was uitgewerkt, maar gaf de klant een goede eerste indruk van de kosten. Zij besloten daarom om de plannen voor de woning met uitbouw verder uit te werken. Hierdoor werd de scope van het project dus duidelijk.
3. Tekeningen van de architect voor de vergunningsaanvraag en berekeningen van de constructeur
Voor de vergunningsaanvraag heb ik een architect betrokken. De architect heeft de nieuwe gevelaanzichten voor dit plan uitgetekend en daarna hebben we deze plannen laten doorrekenen door een constructeur. Als je een achtergevel gaat uitbouwen moet er bijvoorbeeld vaak een stalen balk (ook wel een latei genoemd) in het plafond worden geplaatst die de verdieping erboven kan ophangen. De dikte van deze stalen balk wordt onder andere berekend door de constructeur. De architect heeft vervolgens de vergunningsaanvraag bij de gemeente uitgezet.
Soms is het voor de aannemer noodzakelijk om eerst de tekening van de architect en de berekeningen van de constructeur te ontvangen zodat de aannemer weet wat er moet gebeuren en hier ook een juiste prijs op kan plakken, anders blijft het bij grove stelposten.
De tekening van de architect waarop de uitbouw is ingetekend. Bron: Brinkmeier Elands architecten
4. De design fase
Zodra de vergunning werd verleent kon ik ook het design verder uitwerken. Ik maak hiervoor eerst een creatief concept om de look&feel die ik voor ogen heb met de opdrachtgever af te tasten. Toen ik hierop enthousiaste reacties ontving ben ik de verschillende ruimtes in deze woning gaan uitwerken. In dit geval heb ik een nieuwe keuken ontworpen, een design gemaakt voor verschillende maatwerkmeubelen, een kleur-, materialen- en meubelplan voor alle ruimtes gemaakt en deze elementen in een 3D ontwerp uitgewerkt. Ook is er een design gekomen voor een nieuwe badkamer, toilet, en alles slaapkamers.
In de 3D ontwerpen visualiseer ik het design. Zo zie je precies hoe de nieuwe woonkamer en keuken eruit komen te zien na de verbouwing. Dit plan heb ik ook in details voor de aannemer uitgewerkt. Zo weet de schilder straks ook welke kleur er waar op de muur moet komen en weet de meubelmaker hoe de gewenste maatwerkmeubelen er uit komen te zien inclusief maatvoering.
5. Het technische plan
Een interieur plan heeft ook een technische plan nodig zodat de aannemer weet waar de leidingen moeten komen voor de nieuwe keuken en waar de stopcontacten, lichtpunten en lichtschakelaars moeten worden aangelegd. Dit technische plan heb ik ook voor deze verbouwing in Amsterdam opgemaakt.
Visualisatie van het 3D plan voor de woonkamer en keuken
6. De voorbereiding van de uitvoerings fase / het inschakelen van derden
Als het design voor de verbouwing klaar is, kan de voorbereidingsfase beginnen. Er kan dan worden gestart met het inkopen van de materialen en het inschakelen van derden. Zo heeft de aannemer tegels en sanitair nodig als de badkamer wordt geïnstalleerd. Ik heb voor de klant een concept bestelling gemaakt met de juiste hoeveelheden tegels en de benodigde artikelen, die de klant enkel nog hoefde af te rekenen.
In deze nieuwe woning komt ook een maatwerkkeuken. Ik schreef eerder al een blogpost om te duiden hoe dit in zijn werk gaat. Met de interieurbouwer nemen we het design door en bespreken we ook hoe de binnenkant van de kastjes er uit komt te zien. Ook heb ik derde partijen betrokken bij deze verbouwing betrokken, die niet in de scope van het werk van de aannemer zaten. Dit betreft onder andere het plaatsen van een pvc-vloer, een speciale stukadoor die een thermische keukenblad kan stukadoren en een gordijnen leverancier die de gordijnen komt inmeten en ophangen. Als interieur ontwerper heb ik hiervoor de juiste contacten die ik hiervoor heb ingezet.
7. De verbouwing
Sinds een aantal weken ls de verbouwing van start gegaan en dan is het aan de aannemer om het project goed te managen. De aannemer regelt alle werkzaamheden en valt steeds terug op het design plan om deze juist uit te voeren. Echter kan het voorkomen dat een plan moet worden aangepast, afhankelijk van wat er tijdens de bouw wordt ontdekt. Als interieur ontwerper sta ik in goed contact met de aannemer om de voortgang op te volgen en bij te sturen waar nodig.
De verbouwing van dit project in Amsterdam is in volle gang. De uitbouw (dus eigenlijk het balkon betrekken bij de woonkamer) is inmiddels gemaakt en hiervoor heb ik zelf ook de lichtstraat van eiken hout mogen ontwerpen. De pui die al in de woning zat is hergebruikt. De aannemer die die project uitvoert is Vondelbouw
Concluderend heb ik voor deze allesomvattende verbouwing in Amsterdam een team samengesteld van een architect, constructeur, aannemer en een aantal specialisten op het gebied van interieur afwerking. En uiteraard was ik en mijn team verantwoordelijk voor het opstellen van alle designs, de shoppinglijsten, de technische tekeningen en de uitwerking per ruimte zodat alle vaklui weten wat ze moeten doen.